انسولین هورمونی حیاتی است که توسط سلولهای بتا در جزایر لانگرهانس در پانکراس تولید میشود. این هورمون نقش مهمی در تنظیم سطح قند خون (گلوکز) در بدن ایفا میکند. بعد از صرف غذا، قند خون افزایش مییابد. انسولین با تحریک سلولهای کبد، عضلات و چربیها به جذب گلوکز از خون و ذخیره آن به صورت گلیکوژن (در کبد) و تری گلیسرید (در سلولهای چربی) کمک میکند. این امر باعث کاهش قند خون میشود. انسولین به سلولها کمک میکند تا از گلوکز به عنوان منبع انرژی استفاده کنند. انسولین همچنین به ذخیرهسازی انرژی در بدن به صورت گلیکوژن در کبد و تری گلیسرید در سلولهای چربی کمک میکند.
در افراد مبتلا به دیابت نوع 1، بدن به طور کامل یا به میزان کافی انسولین تولید نمیکند. در افراد مبتلا به دیابت نوع 2، بدن انسولین تولید میکند، اما سلولها به آن مقاوم میشوند. علائم کمبود انسولین افزایش قند خون، تشنگی زیاد، گرسنگی، خستگی، تاری دید، تکرر ادرار و کاهش وزن از جمله علائم کمبود انسولین هستند. انسولین به عنوان دارویی برای درمان دیابت نوع 1 و نوع 2 استفاده میشود. انسولین به روشهای مختلفی مانند تزریق، پمپ انسولین و قلم انسولین قابل تجویز است.
انسولین هورمونی ضروری برای سلامتی است و نقش مهمی در تنظیم قند خون دارد. کمبود انسولین میتواند منجر به دیابت و عوارض مختلف آن شود. انسولین به عنوان دارویی برای درمان دیابت استفاده میشود. در صورت ابتلا به دیابت، برای کنترل قند خون خود باید از انسولین یا سایر داروهای تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.
با مجله اینترنتی ایکو همراه باشید تا درباره صفر تا صد انسولین آشنا شوید.
انواع قلم های انسولین
انواع مختلفی از قلمهای انسولین وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. رایجترین انواع قلمهای انسولین عبارتند از:
- قلمهای انسولین از پیش پر شده:این قلمها حاوی دوز از پیش تعیین شده انسولین هستند و نیازی به مخلوط کردن یا اندازه گیری انسولین ندارند.
- قلمهای انسولین قابل شارژ:این قلمها با کارتریجهای انسولین پر میشوند و به شما امکان میدهند تا دوز انسولین خود را تنظیم کنید.
- قلمهای انسولین هوشمند:این قلمها دارای فناوری پیشرفتهای هستند که میتواند به شما در ردیابی دوزهای انسولین خود و تنظیم دوزهایتان کمک کند.
انتخاب نوع مناسب قلم انسولین برای شما به نیازها و ترجیحات فردی شما بستگی دارد. در مورد گزینه های خود با پزشک خود صحبت کنید تا به شما کمک کند بهترین انتخاب را برای خود داشته باشید. همیشه قبل از استفاده از قلم انسولین دست های خود را بشویید. تاریخ انقضای انسولین خود را بررسی کنید و از انسولین تاریخ گذشته استفاده نکنید.
انسولین خود را در دمای اتاق نگهداری کنید و آن را در معرض نور مستقیم خورشید یا گرمای شدید قرار ندهید. اگر از قلم انسولین قابل شارژ استفاده می کنید، مطمئن شوید که از کارتریج انسولین صحیح استفاده می کنید. قبل از تزریق انسولین، محل تزریق را با الکل تمیز کنید. انسولین را طبق دستور پزشک خود تزریق کنید. سوزن های خود را به درستی دور بیندازید.
نحوه استفاده از قلم های انسولین
استفاده از قلمهای انسولین برای تزریق انسولین به منظور کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت، روشی رایج و آسان است.
آماده سازی:
دست های خود را با آب و صابون بشویید. تمام مواد لازم را جمع آوری کنید: قلم انسولین، سوزن انسولین جدید، پد الکلی، ظرف برای دور انداختن سوزن های استفاده شده. تاریخ انقضای انسولین خود را بررسی کنید و از انسولین تاریخ گذشته استفاده نکنید. اگر از قلم انسولین قابل شارژ استفاده می کنید، مطمئن شوید که از کارتریج انسولین صحیح استفاده می کنید. درپوش قلم انسولین را بردارید.
سوزن را وصل کنید:
یک سوزن انسولین جدید را از بسته بندی خارج کنید. درپوش سوزن را بردارید. سوزن را به طور عمودی به قسمت پلاستیکی انتهای قلم وصل کنید. سوزن را تا زمانی که دیگر نچرخد، بچرخانید.
دوز را تنظیم کنید:
دکمه تنظیم دوز را فشار دهید تا عدد مورد نظر را برای دوز انسولین خود انتخاب کنید. اگر از قلم انسولین قابل شارژ استفاده می کنید، ممکن است لازم باشد قبل از تنظیم دوز، انسولین را هواگیری کنید.
تزریق انسولین:
محل تزریق را با الکل تمیز کنید. پوست خود را در محل تزریق به آرامی نیشگون بگیرید. سوزن را در زاویه 90 درجه به داخل پوست خود فرو کنید. دکمه را فشار دهید تا انسولین تزریق شود. سوزن را به مدت 5 تا 10 ثانیه در محل نگه دارید. سوزن را از پوست خود بیرون بکشید و آن را در ظرف مناسب دور بیندازید. درپوش سوزن را دوباره روی سوزن بگذارید. درپوش قلم انسولین را دوباره بگذارید.
برای آشنایی با مدیریت دیابت و راهکارها و چالشهای آن می توانید مقاله موجود در سایت ایکو را مطالعه کنید.
عوارض نزدن انسولین
انسولین هورمونی حیاتی است که توسط بدن برای تنظیم سطح قند خون تولید میشود. در افراد مبتلا به دیابت، بدن به اندازه کافی انسولین تولید نمیکند یا به طور کامل آن را تولید نمیکند. عدم تزریق انسولین در افراد مبتلا به دیابت میتواند منجر به عوارض جدی و حتی تهدید کننده زندگی شود، قند خون بالا می تواند به رگ های خونی، اعصاب و اندام های مختلف بدن آسیب برساند. علائم قند خون بالا عبارتند از: تشنگی زیاد، تکرر ادرار، گرسنگی، خستگی، تاری دید، کاهش وزن و تهوع.
این یک عارضه جدی و تهدید کننده زندگی است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به کما و مرگ شود. علائم کتواسیدوز دیابتی عبارتند از: تشنگی شدید، خشکی دهان، حالت تهوع و استفراغ، درد شکم، تنفس سریع و بوی میوه از دهان. این عارضه جدی دیگری است که می تواند منجر به کما و مرگ شود. علائم سندرم هیپرگلایسمی هیپراسمولار عبارتند از: تشنگی شدید، خشکی دهان، خواب آلودگی، گیجی، تشنج و کما.
قند خون بالا می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی و بیماری عروقی محیطی را افزایش دهد. قند خون بالا می تواند به کلیه ها آسیب برساند و منجر به نارسایی کلیه شود. قند خون بالا می تواند به اعصاب در سراسر بدن آسیب برساند و منجر به نوروپاتی دیابتی شود. علائم نوروپاتی دیابتی عبارتند از: بی حسی، درد، سوزن سوزن شدن و ضعف در دست ها و پاها.
قند خون بالا می تواند به چشم ها آسیب برساند و منجر به رتینوپاتی دیابتی شود. رتینوپاتی دیابتی می تواند منجر به تاری دید، کوری و حتی جدایی شبکیه شود. قند خون بالا می تواند خطر ابتلا به عفونت های پوستی و قارچی را افزایش دهد. قند خون بالا می تواند خطر سقط جنین، زایمان زودرس و ناهنجاری های مادرزادی را افزایش دهد. مهم است که به خاطر داشته باشید که این فقط لیستی از برخی از عوارض بالقوه عدم تزریق انسولین در افراد مبتلا به دیابت است. برای اطلاعات بیشتر در مورد خطرات خاص عدم تزریق انسولین، با پزشک خود صحبت کنید.
نظرات کاربران