انواع ساکشن و عوارض موارد مصرف آن

انواع ساکشن و عوارض موارد مصرف آن
0

دستگاه ساکشن که به آن دستگاه مکش، وکیوم پمپ، دستگاه مکنده و پمپ وکیوم نیز گفته می‌شود، از پرکاربردترین تجهیزات پزشکی و تنفسی در منزل و مراکز درمانی می‌باشد. این دستگاه با استفاده از پمپ مکش و ایجاد خلاء، اقدام به تولید فشاری موسوم به فشار منفی می‌کند. این فشار منفی به منظور جمع آوری ترشحات مایع، گازی و جامد، مواد اضافی و خون آبه های ایجاد شده حین عمل جراحی استفاده می‌شود. این عمل از طریق یک لوله و خارج کردن آن از بدن در فراهم کردن دید مناسب برای پزشک بسیار موثر است.
با مجله اینترنتی ایکو همراه باشید تا با انواع ساکشن و عوارض موارد مصرف آن آشنا شوید.

کاربرد ساکشن

جمع آوری ترشحات و خونابه‌ها در ناحیه جراحی این کار دید بهتری به جراح می‌دهد و به عمل جراحی کمک می‌کند. در بیمارانی که به دلیل بیماری‌های تنفسی مانند ذات الریه یا آمفیزم، قادر به دفع ترشحات ریه خود نیستند، از ساکشن برای خارج کردن این ترشحات استفاده می‌شود. در بیمارانی که به دلیل نارسایی قلبی یا نارسایی کلیوی، دچار تجمع مایعات در بدن شده‌اند، از ساکشن برای خارج کردن این مایعات استفاده می‌شود. در درمان زخم‌های مزمن، از ساکشن برای خارج کردن ترشحات و عفونت از زخم استفاده می‌شود.

ساکشن آمبولانسی برای بیمارانی که دچار مشکل تنفسی هستند
ساکشن آمبولانسی برای بیمارانی که دچار مشکل تنفسی هستند

انواع ساکشن

  • ساکشن پرتابل: این نوع ساکشن قابل حمل است و می‌توان از آن در منزل، آمبولانس و مراکز درمانی استفاده کرد.
  • ساکشن ثابت: این نوع ساکشن در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی استفاده می‌شود و قدرت مکش بیشتری نسبت به ساکشن پرتابل دارد.
  • ساکشن بیمارستانی: این نوع ساکشن در بخش‌های مختلف بیمارستان از جمله اتاق عمل، بخش مراقبت‌های ویژه و اتاق بیهوشی استفاده می‌شود.
  • ساکشن آمبولانسی: این نوع ساکشن در آمبولانس‌ها برای کمک به بیمارانی که دچار مشکلات تنفسی هستند استفاده می‌شود.
  • ساکشن دندانپزشکی: این نوع ساکشن در دندانپزشکی برای خارج کردن بزاق و خون از دهان بیمار استفاده می‌شود.
  • ساکشن زیبایی: این نوع ساکشن در پوست و زیبایی برای پاکسازی عمیق پوست و تخلیه جوش‌های سرسیاه و سرسفید استفاده می‌شود.
  • ساکشن دستی: این نوع ساکشن برای استفاده در منزل و برای بیمارانی که به طور موقت نیاز به ساکشن دارند، مناسب است.
  انواع تب سنج و راهنمای خرید و کار با آن

موارد استفاده از ساکشن

ساکشن برای از بین بردن اشیای خارجی مانند غذا، مواد غریزی یا بدنهای غریبه از دهان و حلق استفاده می‌شود. در مواردی که اندامی از بدن ممکن است به سوختگی بخورد، ساکشن برای از بین بردن مایعات و بافت‌های سوخته مورد استفاده قرار می‌گیرد. ساکشن برای پاکسازی مایعات از دهان و حلق در زمان عمل جراحی یا درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در موارد تهوع و استفراغ، ساکشن برای کمک به پاکسازی مواد اضافی از دهان و حلق استفاده می‌شود. ساکشن در برخی از روش‌های درمانی مانند انجام برخی از عمل‌های جراحی و ایجاد مسیر هوایی در اورژانس‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. ساکشن یک وسیله مهم و حیاتی در مراکز درمانی و اورژانسی است که برای پاکسازی و از بین بردن مواد غریزی از دهان و حلق استفاده می‌شود.

ساکشن یک وسیله مهم در مراکز درمانی
ساکشن یک وسیله مهم در مراکز درمانی

عوارض استفاده از ساکشن

استفاده از ساکشن به طور کلی بی‌خطر است، اما عوارض جانبی احتمالی نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

  • خونریزی: ساکشن می‌تواند باعث خونریزی جزئی در محل استفاده شود.
  • کبودی: ساکشن می‌تواند باعث کبودی در محل استفاده شود.
  • درد: ساکشن می‌تواند باعث درد جزئی در محل استفاده شود.
  • عفونت: اگر ساکشن به طور صحیح تمیز و ضدعفونی نشود، می‌تواند باعث عفونت شود.
  • آسیب به بافت: ساکشن می‌تواند در صورت استفاده نادرست، به بافت‌های بدن آسیب برساند.
  • ایجاد لخته خون: ساکشن می‌تواند در افراد مبتلا به اختلالات خونی، باعث ایجاد لخته خون شود.
  • آمبولی هوا: ساکشن در موارد نادر می‌تواند باعث ورود هوا به ریه‌ها و ایجاد آمبولی هوا شود.

نکاتی برای کاهش عوارض استفاده از ساکشن

از ساکشن فقط در صورت نیاز استفاده کنید. قبل از استفاده از ساکشن، دستورالعمل‌های سازنده را به دقت مطالعه کنید. ساکشن را به طور مرتب تمیز و ضدعفونی کنید. از ساکشن در محل‌های عفونی استفاده نکنید. در صورت بروز هر گونه عوارض جانبی، از یک متخصص کمک بگیرید.

ساکشن دندانپزشکی
ساکشن دندانپزشکی

دستگاه ساکشن از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟

موتور نیروی لازم برای ایجاد مکش را فراهم می کند. موتورها می توانند الکتریکی یا بنزینی باشند.  پمپ از موتور برای ایجاد خلاء استفاده می کند. انواع مختلفی از پمپ ها وجود دارد، اما رایج ترین نوع پمپ دیافراگمی است.  مخزن برای جمع آوری مایعات و مواد زائد تخلیه شده از بدن استفاده می شود. مخازن می توانند از شیشه، پلاستیک یا فلز ساخته شوند.  لوله ها برای اتصال دستگاه ساکشن به بدن بیمار استفاده می شوند. لوله ها می توانند از پلاستیک یا لاستیک ساخته شوند.  فیلتر برای جلوگیری از ورود ذرات به موتور و پمپ استفاده می شود. فیلترها می توانند یکبار مصرف یا قابل استفاده مجدد باشند.

  مضرات مصرف زیاد نمک

رگولاتور برای تنظیم میزان مکش استفاده می شود.  شیر تخلیه برای تخلیه مایعات و مواد زائد از مخزن استفاده می شود.  گیج خلا برای اندازه گیری میزان مکش استفاده می شود.  آلارم برای هشدار به کاربر در صورت بروز مشکل در دستگاه استفاده می شود.  کاتتر لوله ای است که برای مکش ترشحات از بدن بیمار استفاده می شود. کاتترها در اندازه ها و اشکال مختلفی وجود دارند.  سواب برای تمیز کردن دستگاه ساکشن استفاده می شود. کیسه ضدعفونی کننده برای ضدعفونی کردن دستگاه ساکشن استفاده می شود.

چراغ برای روشن کردن ناحیه ای که ساکشن در حال استفاده است استفاده می شود. پد گرم کننده برای گرم کردن مایعاتی که از بدن بیمار تخلیه می شوند استفاده می شود. نیدل آسپیراسیون برای تخلیه مایعات از بدن بیمار استفاده می شود. نوع و تعداد قسمت های دستگاه ساکشن با توجه به نوع دستگاه و کاربرد آن متفاوت است.

5/5 - (1 امتیاز)
برچسب‌ها:

اشتراک گذاری

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.